Hoppet

– kvinnorna, kryddorna, kampen

Smaker från hela världen, berättelser om systerskap, frigörelse och hopp! I boken Hoppet – kvinnorna, kryddorna, kampen kan du läsa om fantastiska kvinnors liv och samtidigt ta del av deras godaste recept. Hoppet är en organisation som startades 2009 av den då 13-åriga Hajar Alsaidan, i syfte att stärka isolerade och utsatta kvinnor i förorten Angered, Göteborg. Organisationen drivs av de nio systrarna Alsaidan och firar i samband med denna boks tillblivelse ett decennium av framgångsrik cateringverksamhet.

Organisationen vill bryta det mönster av kulturella begränsningar och kvinnovåld som förekommer i samhället och som kvinnor själva internaliserat.  Hoppet är en rörelse som med systerskap uppmuntrar till självständighet, subjektivitet och frigörelse.

Å ena sidan är detta en kokbok med härliga och smakrika recept. Å andra sidan, en samling djupintervjuer med Hoppets kvinnor. I boken berättar de vilka de är, vad de har upplevt och vad som fört dem till Sverige och Angered.

I dag har kaféet där kvinnorna träffades och beklagade sig över våldet i deras relationer blivit till studiecirklar. Maten som var deras plikt att laga hemma har blivit en efterfrågad vara genom Hoppet. Kvinnan som blev misshandlad och kränkt vågar nu ställa sig upp och säga ifrån. Pojken som växte upp med en mamma som var arbetslös hemmafru har nu en arbetande mor. Den nyanlända kvinnan som förblev nyanländ efter 20 år i Sverige har lärt sig tala svenska. Kvinnan som var instängd i sitt hem har nu en vardagsrutin och mening. Den unga flickan växer nu upp med inspirerande förebilder. Denna bok, författad av Hajar Alsaidan och bildsatt, formgiven och utgiven av 3droppar i nära samarbete med B4 Press, tillägnas alla som längtar efter att bli fria och självständiga kvinnor. Intäkterna från försäljningen går till föreningen och de välgörande ändamål som Hoppet stöttar.

Hoppet – kvinnorna, kryddorna, kampen (2019)

Sagt om Hoppet:

”Jag beundrar Hoppet, en imponerande verksamhet som det svenska samhället verkligen behöver!” Mästerkocken Paul Svensson

Hoppet, från köksbordet till näringslivet! – Marielle Peterson, grundare av Pay it forward

”Det är väldigt starkt och inspirerande av er att driva detta, fortsätt kämpa!”Artisten Håkan Hellström