El Sistema

IMG_0631I februari 2015 förverkligade vi genom stipendier en resa till Venezuela för att på nära håll granska den internationella El Sistema-rörelsens ursprung. Vi gjorde också nedslag i flera El Sistema-verksamheter runt om i Sverige.
Resultatet blev reportageboken El Sistema – svensk kulturskola i förändring.

Bakgrunden är följande: Våren 2009 skrev Malin Clausson i Göteborgs-Posten nyheten om att Göteborgs symfoniker tillsammans med kulturskolan i Angered hade planer på att starta en ny sorts musikskola i stadsdelen Hammarkullen. Detta på initiativ av symfonikernas världsberömda dirigent Gustavo Dudamel och efter den förlaga i Venezuela som han själv fostrats i.

Ett år senare startade den första El Sistema-undervisningen i Sverige och modellen har sedan dess fått snabb spridning.  I dag finns undervisningen i orkester och körsång i cirka 40 kommuner från norr till söder. 10 000 barn och deras familjer har genom El Sistema inkluderats i den svenska kulturskolan och i ett socialt nätverk de tidigare inte hade. Kulturskoleutredningen som presenterades för regeringen hösten 2016 lyfter också metodens särart.

Reportageboken El Sistema – svensk kulturskola i förändring var tidigare kurslitteratur på Högskolan för scen och musik i Göteborg, där El Sistemas metod kunnat studeras som enskilda kurser i flera år. Boken säljs i konserthusen och är tryckt i en andra upplaga i december 2015.

El Sistema – svensk kulturskola i förändring är slutsåld, men finns tillgänglig digitalt på www.tredroppar.com under Länkar.