El Sistema

IMG_0631I februari 2015 förverkligade vi genom stipendier en resa till Venezuela. Vi gjorde också nedslag i flera El Sistema-verksamheter runt om i Sverige.
Resultatet blev reportageboken El Sistema – svensk kulturskola i förändring.

Bakgrunden är följande: Våren 2009 skrev Malin Clausson i Göteborgs-Posten nyheten om att Göteborgs symfoniker tillsammans med kulturskolan i Angered hade planer på att starta en ny sorts musikskola i stadsdelen Hammarkullen. Detta på initiativ av symfonikernas världsberömda dirigent Gustavo Dudamel och efter den förlaga i Venezuela som han själv fostrats till klassisk superstjärna i – El Sistema.

Ett år senare startade den första El Sistema-undervisningen i Sverige och modellen har sedan dess fått snabb spridning. Efter åtta år finns undervisningen i orkester och körsång i cirka 40 kommuner från norr till söder.

10 000 barn och deras familjer har genom El Sistema inkluderats i den svenska kulturskolan och i ett socialt nätverk de tidigare inte hade. Kulturskoleutredningen som presenterades för regeringen hösten 2016 lyfter också metodens särart.

Reportageboken El Sistema – svensk kulturskola i förändring är kurslitteratur på Högskolan för scen och musik i Göteborg, säljs i konserthusen och är beställd till många bibliotek och tryckt i en andra upplaga i december 2015.

Boken är slut på förlaget, men vi har ett fåtal exemplar till försäljning kvar. Gör din beställning via ett mail till oss: 3droppar@gmail.com