Lisa

Lisa Thanner är frilansfotograf med inriktning på reportage och porträtt. Hon arbetar framförallt för magasin, dagspress och förlag men gör också en del kommunikationsuppdrag och rörlig bild. Lisa är utbildad vid Fotoskolan i Göteborg och har en fil. kand. i Konst- och Bildvetenskap vid Göteborgs Universitet och har varit ordförande i ledningsgruppen för Yrkeshögskolan i fotografi.
Lisa var tidigare anställd på Göteborgs-Posten under många år. Som frilansfotograf har hon ständigt egna projektarbeten pågående: utställningar, böcker, föreläsningar och andra uppdrag. Många reportageresor genom åren som har genererat i utställningar som till exempel ”Väntan i Havanna” på bland annat Art Photo Collection.
2018 ställde Lisa ut i Konsthallen i Askersund och då kunde man också se hennes bilder i Årets Bildutställningen och i det internationellt uppmärksammade bildprojektet ”Last night in Sweden, som blev både bok och utställning på Fotografiska i Stockholm och i EU-parlamentet i Bryssel.
2020 visades en omarbetad version av Last Night in Sweden på Världskulturmuseet i Göteborg där Lisas bilder fanns med.
Lisa medverkade också i Max Ströms uppföljare ”Nordic Life” som också blev både bok och utställning på Fotografiska.
Lisa har genom åren prisats med utmärkelser som Johannapengen, Pennskaftpriset, Arbetet Museums dokumentära fotopris, Cancerfondens journalistpris och priser i Årets Bild 2014 och 2017. År 2020 fick hon även Författarfondens arbetsstipendium.

Hon driver en studio i Göteborg tillsammans med fyra andra fotografer och två konstnärer, alla kvinnor. Hon har också en arbetsplats i Kvarnbyn tillsammans med fotograf Nicklas Elmrin. Tillsammans har de bland annat tagit de svartvita bilderna till Faktums kalender 2020, som 12 kända konstnärer utgått ifrån när de sedan illustrerat kalendern. Se mer här: elmrin-thanner.com

Tillsammans med Malin Clausson gjorde Lisa reportageboken Gubbdagis för Votum förlag,(2021) och i januari 2022 reportageresa till Kongo, för reportage om Panzisjukhuset och Nobelpristagaren Denis Mukwege.

Här kan du läsa mer om Lisa och se hennes prisbelönta bilder:

Portfolio