Det går över

Projektet Det går över började egentligen med puberteten. Katharina Johansson gjorde en bok redan 2004 Pubertet – no problem, den blev uppskattad studielitteratur och en snackis. Varför gör du inte en bok om den andra puberteten – klimakteriet? Katharina hade inte svaret då, men tio år senare visste vi tillsammans att vi skulle göra en sådan bok. Det går över släpptes till bokmässan 2014. Då som en app för Ipad, på två språk, svenska och engelska, med titeln The Change.

Den intervjubaserade boken där kvinnor från olika delar av världen berättar sina upplevelser av klimakteriet innehåller också forskning, frågor och svar, husmorstips och enkäter med män och unga kvinnor. Vad vet de om klimakteriet, om vi som är mitt i det pratar om det så lite? Inte såmycket visade det sig, men boken ger många svar.

2016 tryckte vi den därför, på svenska, och den köptes in av Västra Götalandsregionen, av forskarteamet bakom Kvinnoundersökningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Och många andra intresserade kvinnor och män. Nu är den slutsåld, men vi vill att samtalet fortsätter. På utbildningar, i studiecirklar eller bokklubbar. Så du kan ladda ner den här, så fortsätter vi prata om klimakteriet.

Det går över – samlade sanningar om klimakteriet (2016)

https://indd.adobe.com/view/43844dcb-4ddf-4e7d-a6d9-e5679728d2b7